Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejná péče všem, občanství všem, copak tu je ještě komunismus?

Xenofobii vůči Vietnamcům úplně chápu, všeho chtějí moc. Status menšiny, občanství pouze prohlášením, veřejné zdravotnictví všem. Jenže to nejsou Vietnamci, vážení. To nějaká konsorcia, která se za Vietnamce vydají.

Čím se líší Vietnamci od Čechů? Stěžováním. Čech si stěžuje, bezdůvodně, ale důvod to má. On vše od státu dostane, ale ne v takové míře, co pro něho znamená bláha. A myslíte, že takovej Vietnamec má čas si postěžovat? V komunistickém Vietnamu, nemá-li člověk prachy, tak zemře, protože se o něho nikdo kromě vlastní rodiny nestará. Tady v ČR ho vyhoští ještě dřív než skončí na ulici.

Peníze, ne žádnej status

Vietnamec, ten touží po penězích, ne nějakému statu menšiny nebo české občance. Taky nemá čas od státu požadovat různá socková práva typu EU úrovně, EU je pro ČR úplná utopie. Vietnamec, ten radši maká od rána do půlnoci a táhá peníze z nemožných. Souhlasím, že s daněním to není úplně v pořádku, ale to je zrovna to nejmenší, co Čechům může vadit. Z každé zlevněné kofoly z Kaufáče má zisk asi korunu, tak Vám krácí daň asi 10 halířů, když nepočítám to, že tu kofolu koupili už s DPH.

Jenže někteří Češi prostě dál nevidí. Nevidí to, že za obrazem, který někteří pojmenují “Vietnamci“ nebo “vietnamská komunita“ jede milionový byznys z EU a nejde o nějakou kačku za kofolu z Kaufáče. To by museli Češi od Vietnamců vykoupit miliony láhváčů.

Občanství pro některé cizince zadarmo

Proč to říkám konkrétně s tím občanstvím? Česko se zase cítí být v EU a potřebuje si pozměnit zákony. Složitěji a zmateněji. Využití toho si načichlo zase nějaké seskupení konsorcia, které obvolalo 40 mladých Vietnamců, aby bojovali za občanství pouze prohlášením. Prý tu jsou od malička (<10 let věku), tak na to mají právo: zdarmo a bez podmínky stát se Čechem i na papíru; což je pro mě nesmysl a nefér vůči těm, kteří české hodnoty nabrali jinak než “věkem“.

A hlavně 40 Vietnamců, co to je za reprezentativní vzorek? Podle nejnovějšího výzkumu Kušnirákové a spol., to najdete na geomigrace.cz, je vietnamská poluplace velmi mladá, mladí lidí mají 40-50% zastoupení, ale studentů je pouze okolo 10%. Tak i tak mladých Vietnamců jako součást současné mladé generace české společnosti je teda matematicky 6000. Některých 40 lidí za nás prostě nemluví.

Pro jiné za pozitivitu DNA

Za druhé, těchle 40 kamarádů, kteří tu jsou od malička, patří do generace, která přijela ještě před masovou vlnou sloučení rodin v roce 2000-2001. V té době jela mezi Vietnamci ještě myšlenka, že děti mají dát do anglických či amerických škol, aby uměla anglicky a dostala se potom z ČR pryč. No tak ať vnitro jim 40ti dá tu občanku, ať je z Česka prakticky vyhoští a je klid. Mě připadá to plošné rozdávání občanství fakt idiotsky, bez prominutí. Má se dělat věci stále jako teď, u každého individuální souzení. Jenže, zase, jenže není to náhodou náplast za testy DNA u nemanželského dítěte Čecha s cizinkou, kterou vnitro nejspíš také prosadí?

Nechápu, proč vnitro chce dávat přednost skupině dětí, kteří tu jsou od nějakého malička s hranicí 10 let věku, před dětmi, kteří se tu narodí a bude tady pravděpodobně žít až do dospělosti? Co je rozdíl mezi věkem 10 let a 12,13? Však se dá taky běžně zfalšovat. A jak plošně dokážete, že věk je jediné kritérium, které určuje stupně integraci a osvojení českých hodnot?

Občanství rodilým Čechům s vietnamským genomem

Já osobně preferuji občanství prohlášením těm, kteří se v ČR narodili a zde vyrůstali. V 18ti letech, kdy si uvědomují svou identitu, ať se k Čechům hlásí, nebo ne, to už je jejich věc. Rozhodně ne plošně těm, kteří si myslí, že jsou integrovaní, že na občanství nárok mají, a že je mrzí to, že nemohou volit a rozhodovat se o bla bla. Nedělejme si iluzi, volby tady snad něco vyřešily?

Také se ještě vrátím k testům DNA. Pro nás, ty, které právě dokončují vysokou a chystají se do práce, jaká je šance se setkat s vietnamským potenciálním otcem našeho budoucího dítěte? A snad ještě žerete ty kecy z časopisu, že Vietnamky milují rodinu a svatbičky? A snad si stále myslíte, že funkční vztah je méně cenný než vztah na papíru? Kdyby testy DNA udělala každá česká rodina, nevím, jak by to dopadlo. Dítě není jen biologickým pojmem.

Chápu, že české zákony jsou tak zmatené, že se v tom nikdo nevyzná, a kdo se v tom vyzná, tak je zneužívá. Však pokud si vnitro myslí, že má někdo fiktivní vztah, ať nám ty testy DNA zaplatí z vlastních zdrojů. Jestli máme hradit 10 až 20 tisíc samy, nevím, jestli je levnější si zařídit to občanství ještě před početím nebo přímo svatby, jednu vietnamskou pro 800 lidí a jednu českou, ještě v téhle té ekonomické situaci.

Za nás o nás bez nás

Dokonce u těch DNA se hlásili aktivisté různých konsorcia ještě dřív než my – cizinky v produktivním věku. Bohužel, ti se za nás promluví vždycky. Tak je to trochu jejich práce. Za všechny granty se má vykazovat činnost. Ale prosím, ať si vymyslí něco reálnějšího než občanství všem nebo zdravotnická péče za veřejné prachy, taky všem.

Někdejší film “Obchodníci se zdravím“, který natočili Vietnamci bez Vietnamců s titulkami od Vietnamky, která neumí česky, ve spolupráci s Vietnamcem, který neumí vietnamsky, mluví asi za vše. I za ně stála zas nějaká konsorcia a chtěli veřejné pojištění všem cizincům. Ještě že naštěstí ta utopie úplně vyšuměla a nedočkala se plánovanou slávu.

Vietnamci prostě od státu nic nežádají. Pokud jim chcete dělat radost, tak zjednodušit daňové a podnikové administrativy, nebo úplně zrušit. Nejlépe nastolit anarchii jako po rozpadu ČSR, ať padají zlaté déště. Ale každý víme, že už žijeme z posledních rezerv a tato ekonomie je na tak nízké až neudržené úrovni, že za chvíli to vše spadne.

Ekonomie, neekonomie. Veřejné zdravotnictví má přestat platit péči simulantům a nechat peníze na léčbu těm, kterým zachrání život, i tak stát má přestat vyhovovat simulanty, kteří si myslí, že se nemají a že mají na vše právo. V bídě právo nemá nikdo, má být rád, že stále žije.

(Omlouvám se všem, kteří dočetli až sem. Jsem naštvaná, nedávám gramatiku. Ale naštvat se je docela česká vlastnost, ne? Rozumíme si?)

Autor: Trang Tranova | středa 6.3.2013 8:11 | karma článku: 21,91 | přečteno: 1532x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Gynekolžka, 32.

Seznam rubrik